Ako vyberať osvetlenie do detskej izby

Vhodné osvetlenie môže deťom v ich izbách spríjemniť život. Svetlá vyberajte s ohľadom na počet okien, mieru prirodzeného denného svetla, veľkosť priestoru aj vek dieťaťa. Farby, nábytok a dekorácie hrajú v detských izbách hlavnú úlohu. Starostlivo vyberajte materiály na podlahe, stenách, textile aj doplnkoch. Vhodné osvetlenie je pre deti základným predpokladom pre vnímanie okolia aj pre zdravý vývoj zraku.

Vhodné osvetlenie
Miera svetla je v detskej izbe daná umiestnením celej stavby v teréne, postavením domu vzhľadom na svetové strany aj počtom okien či dverí. Aj keď je prirodzeného svetla v detskej izbičke cez deň dosť, ráno za svitania, večer za súmraku aj v noci po zotmení je nutné zaistiť vhodné osvetlenie v každej detskej izbe. Ako vyberať umelé osvetlenie a aké svetlá, lustre a lampičky sú pre deti ideálne?

Osvetlenie detskej izby
Hlavný zdroj rozptýleného svetla by mal byť umiestnený na strope. Centrálne poskytne dieťaťu hlavnú hladinu osvetlenia, aby sa mohlo dobre orientovať v priestore. Potom je potrebné doplniť svetlá lokálne, ktoré vhodne osvetlia konkrétne miesta, ako je pracovný stôl, hrací kútik, úložné priestory alebo posteľ, ktoré zdôrazňujú pocit súkromia. Dieťa by malo na všetky činnosti dobre vidieť.

Osvetleniu predíde poškodeniu zraku
Pokiaľ sa vám podarí správne zladiť hlavné a doplnkové svetlá, predídete tým budúcim možným problémom so zrakom. Nevhodné a nedostatočné svetlo v detskej izbe môže dieťaťu poškodiť zrak. Nároky detí na osvetlenie sa navyše menia aj s vekom dieťaťa. Malé deti ocenia napríklad nočnú lampičku s tlmeným svetlom pre ľahké zaspávanie, ktorá zaženie všetky strašidlá i zlé sny. Väčšie deti zase potrebujú dostatočné osvetlenie písacieho stola.

Osvetlenie podľa veku dieťaťa
Novorodencom a dojčatám stačí trocha rozptýleného svetla nad postieľkou a prebaľovacím pultom. Batoľatá už by mali mať viac bezpečných svetiel umiestnených mimo dosahu dieťaťa. Detské svetlá by ich nemali oslňovať pri pohľade zospodu. Staviť môžete na krásne detské motívy. Väčším deťom je vhodné osvetliť úložné priestory, aby mohli byť samostatnejšie pri obliekaní, hre aj upratovaní.

Osvetlite pracovnú plochu aj nočný stolík
Pre predškolské deti a školákov je zásadná lampa na písacom stole, ktorá musí byť stabilná, smerovo nastaviteľná, musí poskytnúť dostatok svetla a nesmie oslňovať. Osvetlenie má pravákom svietiť zľava, ľavákom z opačnej strany, aby si pri práci netienili. Dôležitá je aj vhodná lampička na nočnom stolíku, ktorá nesmie pôsobiť rušivo, ale súčasne musí poskytnúť dostatok svetla na čítanie.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.