Ako zariadiť detskú izbu pre bábätko

Na príchod bábätka je dôležité sa dokonale pripraviť. Novorodenci nie sú v prvých mesiacoch života nijako nároční, stačí im pár kúskov nábytku. Odporúčame sa pripraviť skôr na batoľacie obdobie.

Detská postieľka a vybavenie

Deti sú po narodení zvyknuté na malý priestor v bruchu matky, kde sa cítili v bezpečí. Preto sa môžu aj v zdanlivo malej detskej postieľke cítiť nepríjemne. Vyložte im priestor v postieľke detskými vankúšikmi. Alternatívou môže byť aj detská kolíska alebo kôš na kolieskach. Zamerajte sa na vzhľad, funkčnosť a umiestnenie. Pod oknom môže narušovať spánok svetlo a prievan. Postieľka by mala mať zaoblené hrany, kvalitný rošt, antialergický pevný matrac, chránič matraca proti vlhkosti, deky a detské obliečky.

Prebaľovací pult alebo podložka

Na prvé mesiace budete pre bábätko potrebovať prebaľovací pult s ochranným mantinelom, ktorý zabráni možnému pádu bábätka. Lacnou a praktikou náhradou môže byť nepremokavá a mäkká podložka, ktorú umiestnite na komodu, posteľ alebo iný detský nábytok v miestnosti. Nezabudnite doplniť dostatok úložných priestorov na plienky, detskú kozmetiku, oblečenie a hračky pre najmenších. Bábätká sú citlivé na ostré svetlo aj jeho množstvo, preto voľte zatienené, teplé a hrejivé svetlo.

Svetlé farby a minimalistický dizajn

Výberom svetlého, striedmeho a minimalisticky ladeného nábytku získate zaručenú možnosť jeho využitia aj vo vyššom veku dieťaťa. Divoké, príliš sýte a výrazné farby môžu narúšať spánok, malé deti môžu byť nepokojné a plačlivé. Výraznejšie farby preto požite na menšie doplnky ako textílie, nebesá a dekoračné vankúšiky. Detské skrine, komody, detské poličky, vešiaky, knižnice a regály, úložné boxy aj truhlice na hračky vďaka tomu môžu dieťaťu poslúžiť napríklad až do puberty. Stačí len vymeniť detské stolíky, stoličky, taburety a kresielka, ktoré sa časom tiež oveľa viac opotrebujú ako iné kusy nábytku.

Ľahko obmeniteľné doplnky

Svetlé, jemné, neutrálne, pastelové a prírodné farby na nábytku môžete doplniť o výraznejšie dekorácie a doplnky, ktoré ľahko a lacno obmeníte. Veľmi obľúbeným prvkom v detskej izbe sú koberce, ktoré zahrejú fyzicky aj pocitovo. Pre najmenších môžete použiť aj špeciálne podložky alebo penové puzzle skvelé pre hru aj učenie. Niektoré podložky sú vyzdobené zvieratkami, písmenkami alebo číslicami. Miestnosť skvele doplnia rôzne bytové textílie, ako napríklad vankúšiky a závesy.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.