6 vecí, ktoré nesmú v detskej izbe chýbať

Dajte dieťaťu možnosť ovplyvniť to, aká je v jeho detskej izbe výzdoba. Osobné teritórium dieťaťa má odrážať jeho osobnosť, povahu, koníčky a záujmy, čo by malo už pri vstupe do izbičky steľné.

Osobný priestor

Dieťa potrebuje priestor. Pokiaľ zdieľa izbu so súrodencom, oddeľte miestnosti aspoň vizuálne a každému dieťaťu doprajte vlastné teritórium. Detskú izbu nepreplňte nábytkom. Dieťa má mať len toľko hračiek, koľko skutočne potrebuje. Nezahlcujte ho ani hračkami. Deti potom nevedia, ktoré dať prednosť, sú roztržité a nevedia si k hračkám vytvoriť osobný vzťah. Hračky na poličkách pravidelne obmieňajte.

Dostatok úložných priestorov

Využite multifunkčný nábytok, postele s úložnými priestormi a modulárny nábytok, ktorý sa dá prestavať do výšky aj do šírky. Deti všade dosiahnu a dokážu si upratať. Využívajte skôr uzavreté skrinky a boxy než otvorené police, ktoré spôsobujú neporiadok a chaos. Oddeľte oblečenie, učenie a hračky. Deti milujú krabice, boxy, kufríky, pojazdné kontajnery, truhlice, textilné vrecia, pufy a taburety.

Kvalitná posteľ, rošt, matrac aj lôžkoviny

Dôležitou súčasťou detskej izby je kvalitná posteľ, rošt, matrac a lôžkoviny. Lôžko umiestnite do pokojnej časti miestnosti, s hlavou pri stene alebo v rohu pre pocit bezpečia a kvalitnejší spánok. Deťom môžete dopriať posteľ aj v tvare auta, stanu či domčeka, pre viac detí voľte poschodovú posteľ či rozkladaciu posteľ. V ponukách sú aj rastúce postele, ktoré prispôsobíte aktuálnemu veku dieťaťa.

Miesto na kreatívnu prácu a štúdium

Už aj dvojročné dieťa prejavuje záujem o kreslenie, maľovanie, skladanie a kreatívne tvorenie. K tomu stačí malý stolček a stolička či lavica aj s úložnými priestormi. Školákom doprajte pracovný stôl, ktorý môže byť aj rastúci, rovnako ako stoličky. Na okolité steny dajte police, nástenku a na stôl treba kýblik na pastelky.

Optimálne osvetlenie

Centrálne svetlo doplňte ďalšími stolnými a čítacími lampičkami a nočnými svetlami. Príjemnú atmosféru navodia svetelné reťaze, boxy, nápisy, rôzne svetielka v podobe zvieratiek či hviezd. Pracovný stôl dajte blízko okna a osvetlite tak, aby svetlo dopadalo ľavákom sprava a pravákom zľava.

Hravé doplnky

Detská izba okrem hračiek oživí hravé doplnky a dekorácie. Použite tapety, samolepky na stenu aj nábytok, textil, koberce, nástenky, obrázky, plagáty, fotky, tabule, zrkadlá aj úkryty v podobe teepee, stanu či domčeka. Čokoľvek, čo izbičke dodá veselosť a hravosť, vytvorí príjemné prostredie pre deti.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.