Farba roku 2024

Do nového roku zostáva už iba pár dní a je najvyšší čas zistiť, aké farebné trendy mu budú vládnuť! Farbu roka začiatkom decembra vyhlasuje americká spoločnosť Pantone Color Institute, ktorá vyvinula vlastný systém farieb Pantone Matching System – PMS. Tým sa riadia módni návrhári, grafici a výrobcovia dizajnového tovaru na celom svete. Farba korešponduje s aktuálnymi trendmi aj spoločenskou situáciou.

Od výraznosti k jemnosti

Farbu roka tradične vyhlasuje spoločnosť PPG, pod ktorou spadajú aj značky Primalex a Balakryl. Pre rok 2024 sa jej stala jemne broskyňovo béžová farba PANTONE 13-1023 Peach Fuzz a udávaná niekde aj ako pastelová Limitless PPG1091-3. Jedná sa o teplý, medovo béžový odtieň, ktorý reflektuje veľký dopyt zákazníkov. Posledný trend teda pomaly vytláča obľubu výrazných farieb posledných rokov a nahrádza ju potrebou spomalenia, upokojenia a jemnejších odtieňov. Po celom svete je vidieť prechod od chladnejších a sýtych tónov k svetlejším a teplejším odtieňom červenej, žltej a béžovej.

Kombinovanie farby roku 2024 je úplne bez limitov

S farbou roku 2024 sa obmedzenia pri kombinovaní báť rozhodne nemusíte. Moderný a neutrálny odtieň môžete kombinovať s ďalšími pastelovými, ale aj výraznejšími odtieňmi farieb. Teplé neutrálne odtiene postupne nahradia chladné tóny, ako je napríklad obľúbená a nadčasová šedá. Ostatne farba roku 2024 je rovnako nestarnúca a nadčasová, dobre sa kombinuje s teplými aj studenými farbami, ako sú tieňovaná biela, jemné pastelové farby, zemité neutrálne farby, tóny vzácnych kameňov i obľúbené kvetinové odtiene. Skvele sa hodí k obľúbeným čiernym a mosadzným, strieborným a bronzovým kovom.

Vneste sviežosť do svojich domovov

Potrebujete dodať priestoru novú sviežosť? Jemná farba roku 2024 je na to ideálna! V interiéri ju môžete použiť na všetky 4 steny, alebo naopak len na tie akcentované. Nemusíte sa s ňou báť vymaľovať ani strop, vytvoriť dekoratívne maľby použiť tapety. Skvele sa hodí aj na obloženie, dvere, nábytok, doplnky aj dekorácie. V tom práve spočíva kúzlo farby roku 2024. Fantázii sa naozaj žiadne medze nekladú. V exteriéri vynikne na fasáde domu, vstupných dverách aj okenných rámoch. Na našom e-shope nájdete množstvo produktov i odtieňov, ktoré sa nesú v duchu farby roku 2024.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.