7 skvelých tipov, ako presvetliť detskú izbu

Máte detskú izbu, v ktorej sa musí svietiť už od troch hodín popoludní a deti nemajú dosť svetla na čítanie, učenie a hranie? Zmeňte to! Intenzita svetla výrazne pôsobí na náladu, sústredenie aj kreativitu.

Väčšie okná zaistia viac svetla

Veľkosť okien ovplyvní množstvo svetla, ktoré preniká do miestnosti. Pokiaľ máte možnosť urobiť z malých okien francúzske okná, určite to urobte. Svetelné podmienky sa zlepšia aj náhradou dvojkrídlových okien za jedno väčšie jednokrídlové okno, kde bude menej rámov a viac sklenených plôch.

Presklené interiérové dvere

Pokiaľ máte v detskej izbe av celom byte či dome plné dvere, skúste ich všetky alebo aspoň niektoré z nich vymeniť za dvere so sklenenou výplňou. Do detskej izby môžete zvoliť interiérové dvere so sklom so štruktúrovaným povrchom, ale aj úplne priehľadné z bezpečnostného tvrdeného skla.

Premyslite zmenu rozmiestnenia izieb

Niekedy stačí len izby medzi sebou vymeniť. Napríklad približne rovnako veľká svetlá spálňa sa dá vymeniť za tmavú detskú izbu. Interiérový dizajnér vám poradí s rekonštrukčným zásahom do dispozícií bytu, ktoré ho presvetlia. Priestor opticky zväčší a zosvetlí aj vhodne umiestnené zrkadlo.

Voľte svetlé farby

Detská izba rozžiari svetlé farby na stenách, nábytku, textile i dekoráciách. Biela, béžová, svetlo modrá, ružová, lososová či zelená navyše okrem zosvetlenia opticky rozšíri priestor. Na zvýraznenie útulnosti stačia drobné doplnky alebo pestrý štýlový koberček. Rámy okien by mali mať z vnútornej strany bielu farbu a zvoliť byte mali aj svetlé rolety, žalúzie či závesy. Biela navyše odráža viac svetla.

Jemné záclony

Závesy aj záclony pomaly vychádzajú z módy, pretože sa na nich drží prach a prepúšťa menej svetla. Rolety a žalúzie sa ľahko udržujú, dajú sa vytiahnuť a vpustiť prirodzené svetlo do izby. Ak chcete zaistiť súkromie, zvoľte jemné šifónové záclony a svetlé či strieborné závesy, žalúzie či rolety.

Premiestnite nábytok

Veľké, staré, opotrebované a tmavé skrine nepôsobia dobre. Praktické, svetlé či biele a moderné skrinky dodajú detskej izbe svieži vzhľad. Priestor prevzdušní menej kusov nábytku. Nepotrebných kúskov sa skúste zbaviť a vymeňte ich radšej za vstavané svetlé skrine alebo modulárny nábytok.

Vhodné umelé osvetlenie

Zvoľte dostatočnú svietivosť aj farbu svetla žiaroviek a dbajte na vhodné rozmiestnenie lustrov a lámp. Klasickým žiarovkám najviac približujú LED svietidlá vo farbe žltého svetla s hodnotou 2700 až 3000 Kelvinov (K). Denné svetlo najlepšie nahradí svetelné zdroje s prirodzenou farbou svetla 4000 až 4500 K. Môžete zvážiť aj svietidlá, pri ktorých je možné plynule meniť intenzitu a farbu svetla.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.