Ako vytvoriť v podkroví detskú izbičku snov?

Pri plánovaní či rekonštrukcii detskej izby chceme pre svoje deti vždy to najlepšie. Prečítajte si, na čo nezabudnúť pri navrhovaní izbičky pre deti v podkroví, aby sa cítili ako v rozprávke.

Vytvorte si plán

Zamyslite sa nad tým, koľko je vášmu dieťaťu rokov a aké sú jeho záujmy a koníčky. Nový návrh izby by mal deťom nejaký čas vydržať. Aby sa detské a výrazné motívy rýchlo neopozerali, použite ich skôr na doplnky a dekorácie, ktoré sa dajú ľahko, rýchlo a lacno obmeniť. Momentálne obľúbené postavičky a vzory nedávajte na steny a nábytok. Pri plánovaní dbajte na funkčnosť a bezpečie. Pozor na nábytok s ostrými rohmi a priplaťte si za kvalitu. Deti tiež ocenia skrýše, kde sa môžu schovať.

Zvoľte farbu, ktorá bude dlho trendy

V podkroví je dostatok svetla a pokojne 2 môžete staviť na tmavšie odtiene, ktoré by iné izby opticky zmenšili a stmavili. Farebnosť voľte s ohľadom na ostatné vybavenie a zlaďte farbu stien aj nábytku s podlahou. Na stenu aj nábytok vyberte neutrálne či pastelové farby a doplňte ich výraznými hračkami, samolepkami, plagátmi a obrázkami. Pre 2 deti rozdeľte izbu na zóny a zvoľte do nich odlišné farby.

Vyberte kvalitnú a príjemnú podlahu

Deti sa rady hrajú priamo na zemi, preto pri voľbe typu podlahy myslite na kvalitu a jednoduchú údržbu. Koberec je síce mäkší, ale nehodí sa pre alergikov, pretože sa v ňom drží prach a roztoče. Preto je vhodnejšie zvoliť plávajúcu alebo vinylovú podlahu a doplniť ju malými koberčekmi v hracom kútiku a pri posteli. Detská izba je multifunkčný priestor, ktorý treba rozdeliť na zóny.

Vhodne rozvrhnite nábytok

Do najtmavšieho kúta umiestnite posteľ a písací stôl čo najbližšie k oknu kvôli svetlu. Pre praváka by mal byť stôl osvetlený zľava a pre ľaváka naopak. Rozloženie nábytku rozčleňte do rôznych zón podľa činností. Oddeľte miesto na hranie od pracovnej plochy a kľudovej zóny na spanie. Zaistite dostatok úložného priestoru na ukladanie oblečenia, hračiek, knižiek aj učebných pomôcok.

Plánujte spoločne s deťmi

Detská izba v podkroví musí najlepšie slúžiť a urobiť najväčšiu radosť deťom, pre ktoré je určená. Prizvite preto k plánovaniu detskej izby aj vaše deti. Spýtajte sa detí na ich názor a zistite od nich, aké motívy a farby majú rady a čo by sa im páčilo. Dajte im voľnejšiu ruku pri výbere dekorácií a bytového textilu, ktoré celý priestor zútulnia. Deti vďaka tomu budú z izbičky nadšené a spokojné.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.