Osvedčené tipy pre jednoduché upratovanie a organizáciu v detskej izbičke

V detskej izbičke sa deti neustále hrajú, tvoria alebo sa učia a sú obklopení veľkým množstvom predmetov, ktorým treba nájsť svoje miesto. Máme pre vás zopár praktických vychytávok, vďaka ktorým budú veci zorganizované, nájdu svoje miesto, izbička dostane svoj poriadok a deti si uľahčia upratovanie.

Veľké upratovanie detskej izby

Raz za rok spoločne s deťmi usporiadajte veľké upratovanie. Preberte všetky hračky, oblečenie, knihy a pomôcky na hromadu doprostred izby a spoločne s deťmi ich roztrieďte na dve hromady. Minimálne polovica vecí by mala ísť z izby preč. Použiteľné veci a hračky môžete niekomu darovať.

Triedenie a ukladanie hračiek

Hračky a pomôcky roztrieďte podľa kategórií, teda na stavebnice, stolné hry, figúrky, plyšové hračky, kreatívne potreby, knižky a školské potreby. Jednotlivé kategórie uložte do menších či väčších boxov a košov na hračky, ktoré opatríte popiskami a pre malé deti obrázky. Škatule a koše si deti ľahko prenesú priamo na miesto hrania, rozhádzané hračky potom dieťa ľahko pozbiera a škatuľu upratajú späť na svoje miesto. Zvoliť môžete truhlu či debnu na hračky na kolieskach.

Ako sa vysporiadať s malým priestorom detskej izby

Oblečenie miesto do komínov poskladajte do zásuviek detských komôd preložené napoly podľa Márie Kondo metódy. Na police dajte boxy a krabice. Pokiaľ bojujete s malým priestorom, zariaďujte izbu vertikálne a využite knižnice a regály. Poschodové postele uvoľnia potrebné miesto na stôl alebo kútik na hranie. Zásuvky pod posteľou sú skvelé napríklad na uloženie sezónneho oblečenia a športovej výbavy.

Ako zachovať poriadok

Detské nástenné vešiačiky na zavesenie noseného oblečenia i batôžku umiestnite na vstup do izby. Povrchy detských komôd a skríň udržujte čisté a prázdne. Izba bude pôsobiť upratanejším, útulnejším a harmonickejším dojmom. Skvelým pomocníkom na rýchle upratovanie pohodených hračiek je detský kôš či krabica s vekom. K celkovo upratanému dojmu prispeje aj ustlaná posteľ.

Dbajte na pravidelnosť

Dbajte na pravidelné upratovanie, nech si ušetríte pri veľkom triediacom upratovaní prácu. Potreby detí sa veľmi rýchlo menia, preto je dobré aj počas roka spoločne prejsť a pretriediť detské oblečenie aj hračky a nenechávať to až na veľké upratovanie jedenkrát do roka. Môžete z toho urobiť aj tradíciu. V rámci výmeny sezónneho jarného oblečenia po zime a letného na jeseň, alebo v rámci predvianočného či jarného upratovania si pretriedením oblečenia, vecí i hračiek uľahčíte priebežné upratovanie av izbičke sa budú deti lepšie cítiť.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.