Ako zariadiť detskú izbu, aby mali deti priestor na hranie, štúdium aj rozvoj

Pri zariaďovaní detskej izby potrebujeme deťom vytvoriť priestor, kde sa deti budú cítiť bezpečne, hrať sa, rozvíjať sa, učiť sa, odpočívať, spať a rady tu budú tráviť svoj čas. Nezabudnite súčasne premýšľať do budúcnosti, nech nemusíte každú chvíľu kupovať úplne nový nábytok a vybavenie.

Základ detskej izby

Základ izby pre deti sa snažte vytvoriť v čo najjednoduchšom a neutrálnom štýle. Aj keď chcete vytvoriť prostredie pre malého kozmonauta, moreplavca, princeznú či vílu, tematickú izbu v štýle Frozen alebo Spidermana, skúste to skôr pomocou doplnkov, dekorácií a textílií za rok či za dva nemusíte znovu prerábať celú izbu. Snažte sa využiť úložný priestor v skriniach, knižniciach a regáloch až po strop a hore umiestnite sezónne oblečenie, na ktoré práve dieťa nepotrebuje dosiahnuť.

Nábytok do izbičky pre deti

Investujte do kvalitného nábytku pre deti, ktorý vašim deťom vydrží aj niekoľko rokov. Dajte pozor pri výbere materiálu, dbajte na zaoblené hrany, hladké povrchy a certifikácie. Hlavne v detskej izbe by mali byť všetky kusy detského nábytku odolné a zdravotne nezávadné. Odporúčame využiť svetlé a pastelové farby. Snažte sa ušetriť každý kúsok voľného priestoru, ktorý potom môžu deti využiť na hranie. Modulárny nábytok môžete postupne prestavovať do výšky podľa veku dieťaťa.

Dodržujte zóny aj osobný priestor

Pokiaľ je viac detí v jednej izbičke, vytvorte súkromie pre každé z nich. Môžete ho docieliť napríklad poschodovou poschodovou posteľou, oddelením postelí nábytkom aj využitím detských stanov a domčekov. Využiť môžete aj rastúci nábytok, ktorý deťom vydrží aj niekoľko rokov. Už deti predškolského veku ocenia písací stôl a stoličku. V prípade menšieho priestoru vám svetlejšie a pastelové farby miestnosť opticky zväčšia.

Priestor na spanie aj hranie

Detský priestor na spanie by mal pôsobiť útulne a bezpečne. Stavte na kvalitnú posteľ, rošt aj matrac. Existujú aj rastúce postele, z detskej postieľky však deti môžu prejsť rovno na klasickú posteľ, ktorá im vydrží roky. Odporúčame posteľ s úložným priestorom alebo zásuvkou pod posteľou. S tradičnou drevenou podlahou nešliapnete vedľa. Menšie deti sa rady hrajú na zemi, preto zvážte detský koberec či menší herný koberček. Zabudnite na divoké kombinácie farieb a stavte na jemné odtiene.

Doplnky, dekorácie a osvetlenie

Tú pravú tvár a osobitosť dodajú detskej izbičke doplnky a dekorácie, ktoré môžete obmieňať podľa priania detí celkom ľahko. Rozprávkové postavičky, samolepky na stenu i nábytok, plagáty i detské obrazy skvele detskú izbičku doladia počas chvíľky. Majte na pamäti, že kvalitné osvetlenie je základ. Dieťa ho bude potrebovať nielen pri učení a tvorení na písacom stole. Ani pri posteli na nočnom stolíku by nemala chýbať detská lampička a nočné svetielko, ktoré pomôže prekonať strach z tmy.

Hračky a priestor pre rozvoj

Detská izbička je vždy plná hračiek, na ktoré potrebujete úložný priestor. Podľa kategórií ich uložte do menších či väčších boxov a košov na hračky. Môžete využiť poličky, skrinky a ďalšie kusy detského nábytku. Všetko by malo mať svoje miesto, čo deťom uľahčí upratovanie. Deti ocenia voľný priestor, na ktorom sa môžu hrať alebo postaviť napríklad skrýšu či bunker. V detskej izbičke nechajte miesto aj na rozvoj dieťaťa. Okrem pracovného stola doplňte kresliacu tabuľu, nástenku aj knižnicu na detské knižky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.