Prečo deti milujú vankúšiky a plyšové hračky

Plyšové hračky a vankúšiky majú u detí svoje nezameniteľné miesto. Mäkučké vankúšiky a hebkí plyšoví maznáčikovia sú dôležitou súčasťou detstva. Deti plyšáky milujú a často sa z nich stanú právoplatní členovia rodiny.

Deti milujú vankúše
S mäkkými vankúšikmi sa deti môžu túliť, hádzať s nimi, sedieť na nich, spať s nimi a váľať sa po nich pri hre i odpočinku. U detí často obľúbený vankúšik predstavuje blízkeho kamaráta, rovnako ako obľúbený plyšák. Naše detské vankúšiky s krásnymi detskými motívmi sú veľmi originálne a dostupné v mnohých tvaroch, farbách, vzoroch a variantoch.

Nepostrádateľné plyšové hračky
Plyšové hračky rozvíja u najmenších detí úchop, jemnú motoriku, hmat, zrak aj pocit bezpečia. U väčších detí majú plyšiaci aj sociálny význam. Deti ich môžu využiť na rôzne hry, užijú si s nimi veľa zábavy a pomáhajú im prekonávať mnoho prekážok, ako je strach, smútok, choroba, zranenie alebo napríklad prvá návšteva lekára. Plyšové hračky sa stávajú nenahraditeľnými kamarátmi a talizmanmi.

Hebký pocit bezpečia
Plyšové hračky sprostredkujú deťom jednoduchšie zaspávanie aj pocit bezpečia mimo domova. Plyšový kamarát dokáže dieťaťu sprostredkovať bezpečie domova, dotyk, lásku aj mamičkinu náruč. Príjemný a mäkký maznáci talizman podľa psychológov predstavuje prechodový či premosťujúci predmet medzi domovom a vonkajším svetom pomáhajúci deťom so separačnou úzkosťou. Evokuje u nich pocit šťastia, upokojuje ich, pomáha im odbúravať strach, úzkosť, bolesť, neistotu a ďalšie nepríjemné pocity.

Plyšové hračky podporujú vývoj
Plyšoví kamaráti hrajú dôležitú úlohu aj vo vývoji detí. U bábätiek podporujú mozgovú aktivitu a nadobúdanie mnohých nových zručností. Novorodenci majú počas prvých týždňov života zvýšenú hmatovú citlivosť, ktorá sa hrou s mäkkými hračkami podnecuje. Pri výbere plyšákov pre najmenšie deti, ktoré rady všetko ochutnávajú a strkajú do pusy, je najvhodnejšie vyberať plyšové hračky z materiálu s čo najkratším vláknom alebo zo 100% bavlny, ktorá je šetrná k citlivej detskej pokožke. Tieto hračky by mali byť v jemných pastelových farbách. Hračky, čo vydávajú zvuky, stimulujú rozvoj zraku aj sluchu.

Talizman na cestu do škôlky
Obľúbení plyšiaci pomôžu deťom prekonať presťahovanie zo spálne do detskej izby alebo z postieľky do postele. Neskôr sa s nimi deti hrajú napríklad na materskú škôlku a trénujú komunikačné zručnosti, ktoré budú potrebovať v detskom kolektíve. Plyšák je skrátka nepostrádateľným parťákom na spanie, cestovanie aj nepríjemné chvíle, ktoré deti musia prekonať. Malé deti niekedy zle znáša, keď vyperiete ich plyšáka v práčke, či už vďaka strate jeho obľúbenej vône alebo kvôli nešetrnému zaobchádzaniu s ich kamarátom. Závislosť sa obvykle utlmí po nástupe do škôlky.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.